Psoriasis

PSORIASIS

Eczeem en psoriasis worden nog wel eens door elkaar gehaald. Er zijn vergelijkbare symptomen, maar er is ieder geval één wezenlijk verschil: psoriasis is een chronische ontstekingsziekte. Het kan elk moment opkomen en de aanvallen zijn vaak heftiger wanneer er sprake is van stress of overgevoeligheid voor een bepaald kledingstuk. Waar de opperhuidcellen zich normaliter om de 28 dagen vernieuwen, gebeurt dit bij iemand met psoriasis al in vijf tot zes dagen. Dit zorgt voor symptomen als rode, afgebakende plekken met witte, loskomende schilfers en het gaat vaak gepaard met jeuk.

WAT TE DOEN?

Wil je zeker weten of jouw huidaandoening inderdaad psoriasis is, dan moet je contact opnemen met een huisarts of dermatoloog. Wordt inderdaad vastgesteld dat het gaat om psoriasis, dan wordt vaak een hormoonzalf voorgeschreven. Het nadeel is dat je niet dagelijks mag smeren. Tegenwoordig zijn daarom allerlei producten verkrijgbaar die wel dagelijks te gebruiken zijn en waarmee je de psoriasis onder controle houdt.

Zelf kun je ook zorgen dat de klachten niet erger worden. Gebruik bijvoorbeeld een zacht, neutraal wasmiddel en krab niet teveel bij jeuk. Heb je veel last van jeuk, dan kun je een verzachtende zalf gebruiken.

WELKE PRODUCTEN?

Speur het internet af – misschien heb je dat al gedaan en ben je juist hier gekomen – en je ziet dat er heel producten te vinden zijn die je tegen psoriasis kunt gebruiken. De gouden tip van SkinEffects is: zorg voor een dagelijkse verzorging om jouw huid een handje te helpen in het herstelproces.

Ons advies: de PSO Body Cream van Clineral by AHAVA is samengesteld op basis van Dode Zee mineralen en daardoor heel geschikt voor de gevoelige huid, b.v.